САЩ дават 20 млн. долара за залавянето на „бащата на модерния наркотрафик“

DenNews.bg
13.04.2018
размер на текста:

САЩ обявиха награда от 20 млн. долара за залавянето на основателя на бившия картел Гуадалахара Рафаел Каро Кинтеро, който се укрива. Вчера американските власти му повдигнаха нови обвинения за трафик на наркотици и убийства, включително на агент от Американската агенция за борба с наркотиците (DEA).
DEA и ФБР поставиха наркобоса, наричан Рафа, в списъка на 10-те най-издирвани престъпници.
Трафикантът вече има една мексиканска присъда за участието му в убийството на Енрике Камарена, агент на DEA, който бе отвлечен, измъчван и убит през 1985 в Мексико.
През 2013 г. мексикански съд освободи Кинтеро след излежаването на 28 г. от 40-годишната му присъда. Решението беше отменено от мексиканския Върховен съд, но мафиотът вече беше изчезнал.
В интервю за мексикански вестник през 2016 г., трафикантът, смятан за „бащата на модерния наркотрафик“, отрича участието си в отвличането и убийството на американския агент.
Обвинителният акт на САЩ срещу Кинтеро обхваща периода от януари 1980 до януари 2017, предаде Франс прес. Според прокурорите той е внесъл в САЩ няколко тона канабис и килограми кокаин между 2015 и 2016 г.
В момента Кинтеро е сред лидерите на картела Синалоа – един от създадените след разпадането на картела Гуадалахара, управляван някога от Хоакин Гизман (Ел Чапо), който очаква съдебния си процес в американски затвор.
От трафик на дрога Кинтеро е спечелил общо над 10 млн. долара.
Според федералния прокурор на Бруклин организацията на Кинтеро се е крепяла на престъпници, „sicarios", които са отвличали, измъчвали и убивали нежелани свидетели или противници. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети