Патриотите на Симеонов искат връщане на пушачите в заведенията

DenNews.bg
13.04.2018
размер на текста:

НФСБ, партията на вицепремиера Валери Симеонов, ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения, тоест да се възстанови частично старият режим.
Това каза в ефира на БНТ Симеонов, като добави, че не разбира смисъла да се ограничава тютюнопушенето в заведения за хранене, който не се спазва. "Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Ако искаме да съдействаме на бизнеса, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите", каза Симеонов.
По думите му се предвижда отделна такса за апартхотелите по Закона за месните данъци и такси, която трябва да се плаща от всеки собственик на апартамент в курорт, а размерът й ще зависи от типа курорт.
Третият законопроект, подготвен от НФСБ, е свързан с прецизно уточняване на понятието "преместваем обект" и с изискванията към него. Предвиждат и промени и в Закон за хазарта, сред които премахване на оповестяването на игрите и спечелилите печалби.
Вицепремиерът коментира, че по наредбата за ТЕЛК-овете ще се работи допълнително. Ще се вземат под внимание съображенията на различни партньори и ще се създаде работна група, на която ще се обсъждат сроковете. По думите му срокът е до края на 2019 г. и ще стане на два етапа, като по-важен е приемането и въвеждането в действие на наредбата за оценката на здравословното състояние. Тя ще бъде обсъдена днес на среща между представители на организациите на хората с увреждания и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В нея ще участва и вицепремиерът Валери Симеонов.
Ще бъдат обсъдени промените в медицинската експертиза, които бяха една от причините за националния протест на хората с увреждания, отбелязва БНР. След протеста вчера Ананиев обяви, че ведомството му изтегля промените и че започва разговори с организациите на хората с увреждания по тях.
Пред БНТ Валери Симеонов коментира, че огромните злоупотреби са причина, за да се стигне до промяна на нормативната уредба.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети