Индия разреши пасивната евтаназия

DenNews.bg
09.03.2018
размер на текста:

Върховният съд на Индия разреши пасивната евтаназия, което означава, че ще се позволява изключване на животоподдържащите системи на неизлечимо болни пациенти или такива в кома.
Пасивната евтаназия ще се прилага само за неизлечимо болен пациент, за който няма надежда да се възстанови, решиха петима съдии.
Активната (пряка) евтаназия - медицински екип предприема активни действия, целящи настъпване на смъртта, остава незаконна в Индия.
Когато свещеният живот е унищожен, обяви съдът, ръководен от главен съдия Дипак Мисра, "не трябва ли да им се позволи да преминат през вратата и да посрещнат смъртта с достойнство? За някои дори смъртта може да бъде момент на тържество".
Съдът също така узаконява неизлечимо болни да решават срещу използването на животоподддържаши системи за удължаване на живота им. Така лекарите и семействата на неизлечимо болни няма да поемат отговорност.
Смъртта на 66-годишната медицинска сестра Аруна Шанбаг през 2015 г., която изпадна в повече от 40-годишна кома след сексуално нападение, провокира национален дебат за евтаназията в Индия. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети