Извинете, това „шеф“ от Дол за Борисов грешка в превода ли е или прекаляване с надъхването

Десислава Панайотова-Янкова
09.03.2018
размер на текста:

Пресцентърът на ПП ГЕРБ качи на официалната страница на партията и разпространи до медиите прессъобщение за среща на председателя на ЕНП Жозеф Дол и кметове на ГЕРБ, състояла се днес в София.

 

Заглавието на материала, обобщил казаното от Дол, е:

Жозеф Дол: Социалистите завиждат, защото Бойко Борисов е най-успешният шеф в Европа

 

Извинете, но имаме въпроси, които поради логистични, а и други причини няма как да зададем на пиарите на ГЕРБ на място, но не може да спестим:

 

Това „шеф“ за министър-председател, временно нает, за да служи на страната и нацията, грешка в превода ли е или прекалено надъхване от страна на Дол.

 

Ако това е грешка в превода, подобно на онова „трети пол“ в Истанбулската конвенция, довело до принизяване на дебата до махленски скандал и оттегляне на конвенцията, то е редно да се обясни кой и защо е допуснал грешката в превода.
В случая грешката най-малко нанася обида на българските граждани и оспорва държавния ред в парламентарна република с ясно разпределени отговорности и права на институциите.

 

Нарочно ли точно „шеф“ е използвана от преводачите и в последствие пиарите на ГЕРБ и с каква цел?

 

Ако Дол е използвал „шеф“ в речта си, то мисля, имаме право като европейци и граждани да попитаме шеф на какво е премиерът Борисов? Най-успешен шеф на какво в Европа?

 

Ако думата „шеф“ е съотносима към премиер, то тя е адекватна единствено за ролята му спрямо министрите му, но дотам.

 

Премиерът не е шеф нито на България, нито на кметовете, нито на гражданите, независимо дали неговото име е Бойко Борисов, Драган Цанков, Александър Малинов, Иван Костов, Жан Виденов или Георги Димитров.

 

Ако думата „шеф“ е използвана от Дол в смисъла на партиен лидер, то тогава е пропусната важно допълнение, че думата се отнася към партийните централи на ГЕРБ.

Наистина срещата по-скоро прилича на вътрешнопартийна, след като на нея участват единствено членове на ГЕРБ, но присъствието им там не е на делегати на партийна конференция, а в ролята им на кметове и председатели на Общински съвети, т.е. там са не като притежатели на партийна книжка, а като представители на българските граждани. Дори и да изключим начина на избирането им (с каква подкрепа), то всеки от тях е положил клетва да служи на интересите на всички граждани, без значение от партийна принадлежност. Също като премиера- Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа…

 

Та, Дол ли обиди българските граждани и държавен ред в парламентарна република или преводачите и пиарите на ГЕРБ.

 

Не знам дали вече искам обяснение, но искам извинение. Като безпартиен и свободен гражданин на демократична европейска държава. 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети