Автобуси с камери и паник бутони ще возят столичани през нощта

DenNews.bg
09.03.2018
размер на текста:

Четири автобусни линии, с пресечна точка в центъра на София (на площад "Княз Александър I"), ще прекосяват по диагонали столицата, за да достигнат до големите крайни квартали.
Това е новата услуга за софиянци, която пуска Центъра за градска мобилност от 7 април. Цената на билета ще е 2 лв.
Нощните автобуси ще осигуряват превоз на пътниците от 00.00 часа през нощта до 04.00 ч. сутринта. Линиите са номерирани като N1, N2, N3 и N4, и ще се движат съответно по маршрути:

жк"Люлин 1,2"- жк"Младост 4" с 50 спирки,

кв. "Обеля" -"Студентски град" с 38 спирки,

жк "Овча Купел 2" - жк "Левски" (Автостанция Изток) - 33 спирки

жк "Дружба 2" - жк "Гоце Делчев"- 49 спирки в едната посока и 55 в другата.

Автобусите се движат през интервал от 40 минути и ще спират на обозначените спирки, когато има чакащи пътници, или желаещи за слизане.

На площад "Княз Александър I", където се пресичат четирите линии, всеки пристигнал автобус ще изчаква 5 минути, за да може пътниците да извършат трансфер. Спирката ще бъде обозначена като автобусна.

От съображения за сигурност водачът ще бъде отделен от салона за пътници, ще има и паник-бутон за връзка с полицията, в случай на необходимост. За сигурност на пътниците и екипажа, колите са снабдени с видео-наблюдение.

Редовните карти за градската мрежа не могат да се ползват за нощен транспорт, защото в тяхната цена не е включена услугата. Затова кондуктори ще продават билети на място в автобуса, цената е 2.00 лв. Той ще важи за цялата нощ и ще бъде с дата.

Нощните линии ще се обслужват от 14 климатизирани автобуса.

Засега Столична община планира нощните автобуси да се движат до края на годината. През това време ще се води стриктно наблюдение и ще се правят анализи за използването им.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети