Ирак издаде смъртна присъда на сестрата на лидера на Ислямска държава

DenNews.bg
08.03.2018
размер на текста:

Сестрата на лидера на терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади получи смъртна присъда от съда в Багдад. Тя е призната за виновна в "осигуряване на логистична подкрепа и подпомагане на (бойци на "Ислямска държава") да извършват престъпни деяния".
Жената, чието име не се съобщава, е призната за виновна и в "раздаване на пари" сред джихадистите от "Ислямска държава" във втория иракски град Мосул, който беше под тяхно управление в продължение на повече от три години.
Преди това съпругът на жената също е бил осъден на смърт като представител на командването на групировката.
През декември иракските власти обявиха победа над "Ислямска държава", след като изтласкаха джихадистите от Северен и Централен Ирак. В хода на операциите бяха арестувани стотици жени, включително чужденки. Оттогава иракският Централен наказателен съд произнесе редица присъди срещу жени от "Ислямска държава", вариращи от затвор до смърт чрез обесване.
Не е ясна съдбата на лидера Багдади. На няколко пъти се появяваха слухове за смъртта му или раняването му при въздушни удари и боеве в Ирак и Сирия, където "Ислямска държава" провъзгласи ислямски "халифат", макар че тези твърдения никога не са били потвърждавани по безспорен начин.
Багдади, за когото се предполага, че е на около 40 години, е виждан публично само веднъж, когато се обяви за предводител на "Ислямска държава" от старинна джамия в Мосул седмици след като групировката превзе града през лятото на 2014 г. заедно с цели територии от Северен и Западен Ирак.
Оттогава той единствено е разпространявал аудиозаписи.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети