Индийци взимат ЧЕЗ, ако Гинка не успее да плати

DenNews.bg
08.03.2018
размер на текста:

Ако фирма „Интерком“ на Гинка Върбакова не успее да изплати цялата сума за закупуване на ЧЕЗ, то в сделката ще влезе следващият кандидат за покупката – индийска компания с интереси в българския бизнес.
Това стана ясно от интервю на един от директорите в "ЧЕЗ груп" Томас Плескач за чешкия вестник „Лидови новини”.
Срокът, в който "Инерком" трябва да плати цената по сделката с ЧЕЗ започва да тече от момента, в който българският регулатор я одобри. Става дума за 9 месеца.

Още през ноември миналата година излезе информация в "Капитал", че чешката компания е избрала за купувач на българските си активи консорциум между българския търговец на ток "Фючър енерджи" и неназована индийска енергийна компания. Явно, при негативно развитие на ситуацията за "Инерком", това ще е печелившият купувач.

Трети ден продължават преговорите между Гинка Върбакова и представителите на чешката компания.
Според източници на Нова телевизия Гинка Върбакова има подписан договор, според който през следващите пет години няма право да препродава българските активи на ЧЕЗ.
Чешката компания съди България като стойността на делото е около 600 милиона евро. Според чешки анализатори именно арбитражното дело и евентуалното споразумение по него може да бъде ключов момент при разрешаването на въпроса дали българското правителство ще може да се включи в сделката. От ЧЕЗ заявиха, че в петък ще обявят на брифинг пред медиите какво са се договорили с Гинка Върбакова.

От ГЕРБ отричат ЧЕЗ да е предлагала на държавата да закупи активите на компанията.

„Томислав Дончев, който беше и в трите правителства на Бойко Борисов, категорично отрече да знае, камо ли с писмени знаци, за такива преговори. Остава да чуем и правителството на Орешарски. Засега оттам нито потвърждават, нито отричат тази информация", коментира Валентин Николов от ГЕРБ.

„Събитията около тази сделка създадоха един огромен международен скандал и показаха способността на ГЕРБ да председателстват Европейския съюз и коя е най-важната тема. Реакциите от страна на Бойко Борисов са напълно хаотични от началото на скандала. Дотук хванахме Борисов поне в пет тежки лъжи, с което той отклонява вниманието от себе си”, каза Стоян Мирчев от БСП пред nova.

„В момента сме започнали стъпки, по които искаме държавата да си върне ЧЕЗ, но преди това трябва да се развали тази сделка”, допълни депутатът от БСП.

„БСП са последователни да искат властта от 2009-а, но не им се получава. Оттам нататък никаква последователност. ЕОН продаде ЕНЕРГО-ПРО, а БСП не каза и думичка, че държавата трябва да влезе в дружеството. Тях ги интересува ЧЕЗ и се питаме защо ги интересува само това дружество”, контрира Валентин Николов.
Според личното му мнение държавата не трябва да се намесва в сделката.

„Бойко Борисов съобщи, че предвид обществения интерес и натиск, той е предложил на Върбакова да влезе с минимум 34% в сделката”, поясни депутатът от ГЕРБ.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети