Полицай е пострадал при атаката с нервно-паралитично вещество срещу бивш руски шпионин

DenNews.bg
08.03.2018
размер на текста:

Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му са жертви на опит за убийство с нервно-паралитично вещество, съобщи шефът на антитерористичната дирекция в британската полиция Марк Роули на пресконференция в Лондон.
Атака е била насочена конкретно срещу тях, подчерта Роули.
Скрипал и дъщеря му са в критично състояние. Офицер от полицията, един от първите, пристигнали на мястото, също е в тежко състояние по думите на Роули.
Той отказа да съобщи какво е веществото.

Най-известните нервно-паралитични вещества са токсинът VX, газовете зарин и табун, обявени от ООН за химическо оръжие за масово поразяване. Веществото прониква в организма при вдишване или през кожата. Симптомите са изгаряне на очите, болки, затруднено дишане, които бързо могат да преминат в припадъци, конвулсии и смърт. По подобен начин беше убит полубратът на Ким Чен Ун на летището в Куала Лумпур в началото на миналата година.

Роули заяви, че разследването се отнася много сериозно към инцидента и че няма никакъв риск за здравето на жителите на Солсбъри.
Полицаите, разследващи покушението, заявиха, че искат да говорят с всички хора, които са били в неделя следобед в Солсбъри и особено с посетителите на ресторанта Zizzi и пъба Bichop's Mill в центъра на града.
В Лондон бе свикано заседание на правителствената комисия COBRA, която координира действията на властите при извънредни ситуации.
Според експертите покушението може да предизвика дипломатическа криза между Лондон и Москва.
Британските депутатите оказват натиск върху вътрешната министърка Амбър Рад да разследва неочакваната или подозрителна смърт на още 14 души през последните години – всички, свързани в миналото с руските спецслужби.

Припомняме, че бившият офицер от руското ГРУ и дъщеря му бяха намерени от минувачи в безпомощно състояние на пейка в търговски център в английския град Солсбъри.
66-годишният Сергей Скрипал, осъден за държавна измяна в Русия, е получил убежище във Великобритания през 2010 г.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети