Шефът на ОБДХ-Кюстендил ще бъде уволнен заради бедстващите в планината коне

DenNews.bg
29.03.2018
размер на текста:

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните-Кюстендил ще бъде уволнен заради случая с изоставените в местността Бек бунар под връх Руен без храна и грижа коне. Това каза пред bTV министърът на земеделието Румен Порожанов. По думите му, вина имат и служителите, проверили обекта на собственика на конете, бизнесмена Петър Пищалов- няма нормални условия за живот и този обект не е трябвало да бъде одобрен. Основната слабост е регистриране на животновъдния обект, смята Порожанов. Той допълни, че вероятно ще понесат отговорност и служителите, които са го проверили.
При тези редки породи за едно животно се дава 143 евро субсидия - ако тя отива по предназначение, няма да е достатъчна, призна земеделският министър. "Много от тези животновъди кандидатстват и взимат пасища - тези коне се разхождат из цялата страна, правят поразии", каза Порожанов и допълни, че пасищата носят своята субсидия.
Стопанинът на конете - Петър Пищалов, през 2015 г. наема около 1800 дка пасища. За един кон се падат между 20 и 40 дка пасище. Мъжът е гледал и овце от рядка, местна порода. Неговата вина е в начина, по който гледа животните. Той ще понесе санкции, каза земеделският министър.
"Сигурно на мен ще ми е трудно да наема 2000 дка пасища. Може би Пищалов има помощници. Той може да каже - той е бенефициент на парите - ако има проверка тези пари къде отиват", каза земеделският министър.
Министърът обясни още, че конете от редките породи се гледат само за месо или само от породи, които получават субсидии. Научната общност прави анализ при какво ниво трябва да се счита, че една порода е изчезваща, рядка и дали тези популации трябва да бъдат подпомагани, поясни министърът.
Това, което фонд „Земеделие“ може да направи на този етап, е да санкционира Пищалов за загиналите животни. Ще последват санкции и от агенцията по храните, тъй като животновъдът не е обявил, че мести животните в планината, не е искал разрешение за придвижването им и не се е грижил за тях, поясни още министърът.

Припомняме, че д-р Стоян Саев пое шефския пост след уволнението на д-р Първан Дангов, бивш кмет на Дупница, през 2014 г. Саев бе директор на ОБДХ-Кюстендил и преди назначението на Дангов.

Припомняме, че бедстващите коне бяха открити от туристи. В Осоговската планина са били изоставен 100 животни, като над 70 са загинали от глад и студ.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети