11 данъчни се сдобиха с килии и обвинения за подкупи

DenNews.bg
28.03.2018
размер на текста:

Днес, бяха изнесени резултатите от провелата се вчера акция в Рила, Ботевград и София срещу организираната престъпна група, съставена от данъчни служители. Това е първата и най-голяма група, извършвала корупционни престъпления, неутрализирана благодарение на усилията на ГДБОП и Специализираната прокуратура, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура.

 

Подробности за проведената реализация бяха съобщени от директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, административния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев и заместника му и един от наблюдаващите по делото прокурори Димитър Петров. Според събраната до момента информация, дейността й е стартирала през октомври 2017г. Към момента са предприети действия 11 от членовете й да бъдат привлечени в качеството на обвиняеми за участие, а един - за ръководене на организирана престъпна група. Част от тях ще бъдат обвинени и за подкупи, а други- за пране на пари. През вчерашния ден са извършени претърсвания на повече от 7 адреса, обиски на лица и автомобили. В хода на започнатото разследване е събран огромен обем от информация, която предстои да бъде анализирана. Участниците в групата са заемали длъжности на различни нива в една от дирекциите на ТД НАП- София, като най-високата от тях е началник сектор, който е бил и ръководител на групата. Получаваните сумите са варирали от 500 до 5 000 лв., определяни от конкретния бизнес, уточни прокурор Гешев.
Директорът на ГДБОП изрази задоволство от качествените оперативно- издирвателни действия, извършени от служителите на отдел „Корупция и изпиране на пари“ под ръководството на наблюдаващите прокурори, довели до вчерашната успешна реализация. Гл. комисар Ивайло Спиридонов посочи, че е използван целият набор от оперативни средства, за да се фиксира, как служители са предавали информация от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към заинтересовани лица.
Прокурор Димитър Петров уточни, че общият размер на сумите, намерени при проведените процесуално- следствени действия, е около 300 000 лв. в различни валута, включително и бижута. Организираната престъпна група е съставена основно от ръководители на екипи, които помежду си са разпределяли ролите си и са оказвали въздействие върху членовете на екипите. По думите му механизмът на получаване на парите е бил основно чрез т. нар. „контролирана покупка“, като след предварителна уговорка сред стоките е бил поставян плик с исканата сума. В някои от случаите по преценка директно са били взимани и стоки от търговските обекти.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети