Протест иска оставки в Кемерово, хората смятат, че се крие истинския брой на жертвите

DenNews.bg
27.03.2018
размер на текста:

Близо 1500 души излязоха на спонтанен протест в Кемерово, настоявайки за оставката на представители на местните власти, заради трагедията в търговски център.
В пожара загинаха 64 души, но мнозина смятат, че броят им е многократно по-голям. Повечето жертви са деца.
На мястото на протеста има засилено полицейско присъствие. Там са и спецчастите.
"Оставка на бездушната ни администрацията", поиска жена по мегафона под одобрителните възгласи на множеството.
"Искаме губернатора, искаме Путин. Защо ни лъжат?!”, каза друга от демонстрантките.
Тълпата посрещна кмета на Кемерово Иля Сердюк с викове „Оставка!” и „Убийци!”.
Според някои местни жители властите лъжат за броя на жертвите. В социалните мрежи се появиха информации за стотици загинали и че останките им изобщо не са стигнали до моргата в града. Според тях 355 трупа са били качени и извозени с камиони незнайно къде.

Междувременно руският президент Владимир Путин каза, че при разследването ще има максимална прозрачност и посъветва жителите на града да не се доверяват на недостоверни информации в социалните мрежи.
Путин обяви, че „престъпната небрежност” е отговорна за трагедията.
„Какво става тук? Няма война, няма неочаквана газова експлозия. Хората са отишли да си почиват. Имало е деца. Говорим за демография и как губим хора. Защо? Заради престъпната небрежност”, каза президентът.
Според разследването, пожарът в търговския център показва сериозни пропуски в нормите за сигурност. Разследващите казаха, че аварийните изходи на мола са били неправомерно блокирани, а противопожарната система не е функционирала, както трябва.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети