Собственикът на бедстващите коне е взел 34 000 лв. от еврофондове, за да запази породата

DenNews.bg
27.03.2018
размер на текста:

Прокуратурата разследва евентуална злоупотреба с евросредства на собственика на изоставените в Осоговската планина коне, който е получавал субсидии за отглеждането им.
Това обяви тази сутрин пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, след като вчера стана ясно, че около 70 от изоставените 100-на коне са умрели от студ и глад.
Още вчера започна досъдебно производство за причиняване на смъртта на животни, като е проявена особена жестокост.
Вече е изискана информация от Държавен фонд „Земеделие” как са разходвани средства и доколко субсидията, която собственикът на стадото Петър Пищалов е получавал, е използвана по предназначение, за да се грижи за животните, допълни тя.

От думите на началника на отдел във фонд „Земеделие” Янислав Янчев стана ясно, че от 2013 г. досега Пищалов е получил около 35 000 лв. евросубсидии за животните. Отделно е вземал средства и за пасищата.
Изискана е и информация от фонд „Земеделие” дали са правени проверки на Пищалов.
"Според данните, с които разполагаме, животните очевидно са били оставени да гладуват и за тях не са били полагани грижи. Възможно е да има повече от един извършител, затова не конкретизираме към този момент кои са лицата, на които ще бъде повдигнато обвинение. Събират се доказателства", каза още Арнаудова по повод информацията, че някой друг стои зад Петър Пищалов.
Днес собственикът на конете е призован на разпит в полицията в Кюстендил. От вчера той е неоткриваем, дори профилът му във Фейсбук е изтрит.
Пищалов има регистрирани 2 животновъдни обекта – в с. Буново и в с. Гърбево, Кюстендилска област, уточни още служителят на фонд „Земеделие”, което означава, че неправомерно е оставил конете в планината, където няма свой обект.
"От 2009 г. Пищалов е кандидат по схемите и мерките по директни плащания, а от 2013 г. конкретно заявява за подпомагане и коне. До този момент за въпросните каракачански коне по едната мярка, по която е кандидатствал по старата Програма за развитие на селските райони, е получил общо около 17 000 лв. След това от 2015 г. започва да кандидатства с други животни, пак от същата порода, и по нова мярка, по която за 2 г. също е получил 17 700 лв.", каза още Янчев.
От страна на фонд „Земеделие” последната проверка на Пищалов е по заявлението за 2016 г. За 2017 г. собственикът на конете не е попаднал в графата „рискови”, а през 2016 г. проверката е установила дребни нередности, за които той получава санкция.
По думите на Янчев, Пищалов би следвало да отглежда тези животни, като не намалява техния брой. По новата мярка той е заявил 51 коня, които има ангажимент да отглежда в продължение на 5 г., за да запазва породата. Когато намали броя, има предвидени санкции и най-тежката от тях е да върне получените до момента средства, каза представителят на фонд „Земеделие”.
"Ние не можем да контролираме всички 120 000 стопани в цялата страна всяка година физически, призна той и допълни, че освен ДФЗ ангажирани с контрола са и редица други институции", подчерта Янчев.
Управителят на конна база Веселин Герджиков определи като недопустимо оставянето на конете на произвола на съдбата.
„Дори и тези коне да са каракачански, те не могат изцяло да изкарат зимата в такива условия. Пасищни животни са и са по-адаптивни, но това не означава, че можем да ги зарежем дори за месец, не за три, както е в случая. Животните трябва да имат постоянно наблюдение, за да се следи тяхното състояние”, категоричен беше той.
Експерти от Българската агенция по безопасност на храните вчера са посетили животновъдните обекти в с. Буново, собственост на Пищалов и неговите фирми, където са установили умряла крава. По думите на д-р Емил Гъгнев от БАБХ – Кюстендил общото здравословно състояние на животните видимо е било задоволително.
„Тъй като собственикът не присъстваше в животновъдните обекти, в негово отсъствие не можехме да извършим по-задълбочени проверки. Днес е осигурен екип, който има готовност да влезе в обекта и да започне проверки, при условие че собственикът присъства”, допълни д-р Гъгнев.
В Осоговската планина Петър Пищалов няма регистриран животновъден обект. Няма разрешение за придвижването на конете от Буново до планината, каза още той.
Д-р Гъгнев обясни, че не са получавали сигнал от собственика за загубени или бедстващи коне. Нямало и сигнали от полицията, прокуратурата или граждани.
Днес спасители, доброволци и експерти се надяват да успеят да достигнат и останалите коне, тъй като метеорологичните условия са малко по-добри от вчерашните – има мъгла, но няма снеговалеж. След призивите за помощ се отзовават много хора, които са се ангажирали да докарат сено за тях.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети