Има ли нарушение? Отдават под наем туристическа сграда на Езерата за ловен туризъм

DenNews.bg
27.03.2018
размер на текста:

Сграда на горско стопанство над хижа "Седемте рилски езера" се отдава под наем за ловен туризъм с конкурс на Министерство на земеделието и храните. Хижата обаче е с курортно предназначение и се намира на територията на Национален парк "Рила", извън дивечовъдния участък "Паничище". Затова Антикорупционният фонд сезира главния инспекторат на Министерски съвет със съмнения за възможни нарушения на закона, обясняват от фонда.
Справка на правния екип на неправителствената организация в кадастрално-административната информационна система показва, че база за ловен туризъм сграда "Рилски езера" не се намира на територията на дивечовъден участък "Паничище", а се намира на територията на Национален парк "Рила", като в кадастралната карта и регистър е посочено, че сградата има функционално предназначение курортна, туристическа сграда, пише dnevnik.bg.
Експертите на фонда обръщат внимание, че според закона за лова и опазване на дивеча "бази за ловен туризъм" са сгради и прилежащите към тях терени и инфраструктури, специализирани за нуждите на ловния туризъм. А законът за защитените територии забранява дивечоразвъдна дейност и ловуването в национални паркове освен при регулиране на числеността на животинските видове.
Затова фондът сезира по компетентност Инспектората към правителството, като очаква да се извърши проверка, да се съберат доказателства и да установи дали са налице извършени нарушения на закона.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети