Жестокост: Бизнесмен изоставил 100 коня в планината, 70 загинали в страшни мъки

DenNews.bg
26.03.2018
размер на текста:

Бизнесмен от Кюстендил е изоставил 100 коня, за които се смята, че е усвоил евросубсидии, без храна и заслон в местността Бек бунар в Осоговската планина. 70 от конете са загинали в страшни мъки. Около 30 животни, изключително слаби и отпаднали, са открити все още живи. Сред оцелелите животни е и кобила, която едва родила мъртво жребче. Тя е намерена едва дишаща и с изкълвани от птици очи.
Шокиращи снимки и видеозаписи бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук и предизвикаха гневни реакции на потребителите. Снегът в местността, където са конете, е над метър и половина.

"Никога не съм виждала такова нещо. Бях потресена. Една кобила лежеше в снега с изкълвани от гарвани очи. Тя е била бременна, но кончето й е родено мъртво. Живи са едва 30 коне, но те са в критично състояние", разказва Елица Димитрова, която е една от доброволките, успели да стигнат до животните. Тя е и една от инициаторките на спасителната акция.
Вчера екип на Планинската спасителна служба в град Кюстендил е успял да пренесе с моторни шейни бали със слама и овес. Достъпът до Бек бунар по друг начин е абсолютно невъзможен.
"Не успяхме да ги свалим в ниската част на планината. Конете не могат да ходят”, каза един от планинските спасители и председател на ТД "Осогово" Христо Абаджиев.

Собственикът на конете е бизнесменът от Кюстендил Петър Пищалов. Пред Нова телевизия той обясни, че всичко станало е резултат от злощастно стечение на обстоятелствата.
Вече са сигнализирани институциите, като предстои Българска агенция по безопасност на храните да провери чиповете на конете.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети