Чехия, Латвия и Дания готвят експулсиране на руски дипломати

DenNews.bg
24.03.2018
размер на текста:

 Латвия планира да отзове един или няколко сътрудника на руското посолство, заяви прессекретарят на външното им министерство Гинтс Егерманис, цитиран от РИА Новости.

"Латвия заедно с Великобритания и други страни на ЕС обсъжда какви могат да са ответните стъпки за отровения от Русия във Великобритания двоен агент Сергей Скрипал", заяви Егерманис. Подробна информация на латвийското външно министерство ще бъде представена в понеделник, 26 март.

По думите на външния министър Едгар Ринкевич, това решение може да бъде прието като знак на солидарност с другите страни на Евросъюза. Заедно с това той заяви, че Латвия не планира да бъде отзован от Русия посланикът им Марис Риекстинш.

Чехия също може да изгони част от руските дипломати в страната, след като Великобритания предприе подобна стъпка като отговор на нападението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри на 4 март. Това обяви чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от "Ройтерс".

Дания обмисля предприемането на стъпки срещу Русия в отговор на нападението с нервнопаралитично вещество в английския град Солсбъри, в допълнение на мерките, взети от Европейския съюз. Това обяви датският премиер Ларс Локе Расмусен, цитиран от "Ройтерс".

Стъпките могат да включват отзоваване на датски дипломати от Русия или експулсиране на руски дипломати от Дания.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети