Двама отиват на съд за платена с фалшиви банкноти сметка

DenNews.bg
23.03.2018
размер на текста:

 Двама рецидивисти, с присъди за прокарване на неистински банкноти, застават на подсъдимата скамейка за поредна измама.
Окръжна прокуратура – Враца е предала на съд Б. Лазаров (на 61 години) от гр. София и У. Капинга (на 61 години), гражданин на Танзания – за извършено от тях престъпление по чл. 244, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.
Около 19:30 ч. на 28.03.2017 г. обвиняемите Лазаров и Капинга дошли на бензиностанция в с. Селановци, където закупили минерална вода и малка бутилка уиски. Двамата седнали на външна маса за десетина минути, след което се върнали при продавачката на бензиностанцията. Лазаров й обяснил, че автомобилът им е повреден и оставен на майстор в селото, поради което им трябва моторно масло. Жената ги насочила към наличния в търговския обект асортимент, като те избрали четирилитрова туба. Вече на касата, в допълнение, мъжете поискали и пет стека цигари. Така сметката им станала около 320 лева.
Вместо да платят, Лазаров заявил на продавачката, че с приятеля му нямат в себе си български пари, като попитал дали е възможно да оправят сметката в евро. Междувременно Капинга подал на Лазаров няколко банкноти с номинал от по сто и хиляда евро, каквито жената не била виждала до онзи момент. Тя се съгласила да приеме от тях плащане в евро, като по този начин искала да помогне. Понеже нямало практика в бензиностанцията да се пазарува с чужда валута, жената оставила в касата свои лични пари. Тя взела дадените й две банкноти от по сто евро и върнала ресто в размер на осемдесет лева, след което двамата клиенти напуснали търговския обект.
На следващия ден продавачката отишла в гр. Оряхово, където показала двете банкноти на служителка от банка, която й обяснила, че те са фалшиви. Пострадалата веднага уведомила кварталния полицай и подала жалба за случилото се.
В хода на разследването са били извършени техническа, видеотехническа и лицево-идентификационна експертизи, които са установили както неистиността на парите, така и извършителите на престъпното деяние.
Обвиняемите Лазаров и Капинга са многократно осъждани, в това число и за прокарване на неистински парични средства.
Предстои поредното за двамата наказателно производство да продължи в съда.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети