Саркози вече е обвиняем

DenNews.bg
22.03.2018
размер на текста:

Бившият френски президент Никола Саркози вече е обвиняем в разследването за незаконно финансиране на кампанията му през 2007 г. от режима на Муамар Кадафи.
След два дни в ареста Саркози бе освободен под гаранция.
Бившият държавен глава е обвиняем за „пасивна корупция, незаконно финансиране на предизборната му кампания и укриване на информация за злоупотреба с либийски обществени средства“. Той е заподозрян, че е използвал незаконно финансиране от режима на Кадафи.
Като президент Саркози участва в свалянето на Кадафи през 2011 г. след кратък „меден месец“ с диктатора през декември 2007, който бе на визита в Париж след 34-годишно прекъсване. Сегашният скандал поставя френската намеса в Либия в съвсем друга светлина.
Разследването на либийското финансиране започна през април 2013 г. – то е за активна и пасивна корупция (даване и вземане на подкупи), търговия с влияние, фалшификация и използване на фалшификати, злоупотреба с обществени активи и пране на пари, съучастие и укриване на тези престъпления, отбелязва „Фигаро“.
Бившият президент вече беше в т.нар. афера за подслушване и прокуратурата за финансови престъпления поиска ефективна присъда. Той има и друго обвинение – по скандала „Бигмалион“ за финансирането на втората му кампания през 2012 в президентските избори, които загуби.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети