Дупничани с престижна награда за култура и образование, сред тях е и кметът Чимев

DenNews.bg
21.03.2018
размер на текста:

Престижната „Златна монета“ ще бъде връчена от Съвета на Европейската научна и културна общност и Клуба на българския културен и научен елит на официална церемония в ОбДТ "Невена Коканова" в Дупница.
Наградата „Златна монета“ се дава за образование и култура на институции и личности за древна история и култура.
Съветът се е спрял тази година на Дупница за церемонията и раздаване на отличията. Събитието е насрочено за 29 март в Дупница.
По критерий на организаторите, награди в отделните категории ще получат Гимназия "Христо Ботев" и СУ "Св.Паисий Хилендарски", хореографът на ФТА "Актавис" Воин Войнов и др.
С уникалната златна монета, която се изработва в Монетния двор и е от благородния метал ще бъде удостоен кметът на Дупница Методи Чимев.
Наградите се връчват винаги лично, в противен случай отпадат от протокола.
Сред основните причини за избора е проектът за издаването на "Историята на Дупница", който бе финансиран от Община Дупница по предложение на Чимев и обхвана голям екип от историци, които в продължение на години събираха информация за миналото на околията.
Сред носители на отличията в годините са Ансамбъл "Филип Кутев", "Българе", Софийския духов оркестър, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Вили Казасян, Валя Балканска, Райна Кабаиванска, Силви Вартан, проф. Андрей Пантев, Славчо Пеев, Александрина Пендачанска, Михаил Белчев, проф. Николай Овчаров и други. Носители на "Златна монета" в годините са били градовете София, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Страсбург, Нахар, Флоренция и др.

Церемонията ще бъде предшествана със спектакъла "Галактика на поколенията", с участието на Антон Радичев, Петър Калчев, Славчо Пеев и други. По време на спектакъла има и филмова част, в която са включени кадри от град Дупница и отличените.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети