Околийската къща в Дупница изложи картини на художничка, призната наравно със Салвадор Дали

DenNews.bg
20.03.2018
размер на текста:

Галерия Околийската къща в Дупница изложи картини на нашата художничка Олга Брадистилова. Сред многото признания, които българката е получила, е удостояването й през 1972-а година с медал и званието Академик на международната академия „Тиборина“ в Рим- за заслуги към художествения живот в Италия, което звание се смята за особено престижно и е присъждано на художници, между които Хуан Миро и Салвадор Дали.

Олга Брадистилова е родена на 3 октомври 1908 г. в Стара Загора в семейството на видни възрожденци и интелектуалци. Майка й е едно от двете деца, оцелели по чудо от голямата панагюрска фамилия на Стоян Джуджев, избита от турците при потушаване на Априлското възстание на 30 април 1876 г. Баща й, Стойо Брадистилов, е един от прославените в Балканските войни български генерали, завършил академията на генералния щаб в Торино (Италия) през 1891 г.
Олга Брадистилова завършва Държавната художествена академия в специалния курс по живопис на проф. Ст. Иванов, ректор на Академията през 1929 г., след което специализира живопис 2 години в Рим при професорите Карло Сивиеро и Амадео Боки. Тя става един от майсторите на портретната живопис, натюрморта и голото женско тяло.
Участва в редица общи международни изложби в Рим и Милано, за което е отличена със златни и сребърни медали. Най-голямото признание именитата художничка е избирането й (1972 г.) за академик в Римската Международна академия "Тибортина", което звание е присъждано на световно известни художници, между които Хуан Миро и Салвадор Дали.
Общинска художествена галерия град Дупница също има честта да представи образци от творчеството на художничката.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети