Комисията Антикорупция ще проверява Пеевски за конфликт на интереси

DenNews.bg
02.03.2018
размер на текста:

 Правната дирекция в Народното събрание е отказала да се произнесе по питането на депутата Делян Пеевски дали е в конфликт на интереси като издател на медии. Причината е, че не е нейна работа, съобщи "Клуб Z".
Депутатът от ДПС е сред вносителите на промени в медийния закон. Според парламентарния правилник въпросите за наличие на конфликт на интереси трябва да бъдат проверени от ресорната държавна комисия, която от началото на годината се сля в новия мегаорган - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), добила публичност като комисия "Антикорупция".
От комисията са заявили пред "Клуб Z", че искането за тълкуване все още не е пристигнало при тях. Когато това се случи, КПКОНПИ има двумесечен срок за произнасяне. Ако казусът е сложен, проверката може да бъде удължена с още един месец. В началото на февруари Пеевски и колегите му Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев внесоха изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Проектът предвижда всички медии - не само печатните, както е сега по закон, а и радиостанциите, телевизиите, сайтовете, да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им. Те трябва да декларират и всички приходи извън рекламата и банковите заеми, включително финансиране от неправителствени организации, дарения и т.н. Текстът предвижда още "осветляване" на бизнеса с разпространението на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, ако се установи, че един "играч" държи поне една трета от пазара на разпространението. Кой и най-вече как ще установява това - в закона не пише. Знае се само кой ще уведомява КЗК - Министерството на културата. Предложените промени в медийния закон все още не са влезли в дневния ред на парламентарните комисии. Проектът е разпределен на комисията по медии и култура, председателствана от Вежди Рашидов (ГЕРБ). Очакванията бяха, че ще проектът ще се гледа още миналата седмица, но това не се случи досега. Причина за забавянето е, че са поискани становища от други институции, сред които Съветът за електронни медии, Министерството на културата, Комисията за защита на конкуренцията.
Междувременно Министерският съвет възложи на трима министри – на финансите, на икономиката и на културата да пишат законови изменения относно собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение. Според източници на "Клуб Z" текстовете са в процес на подготовка и до голяма степен преповтарят като замисъл предложените от депутатите от ДПС. Очаква се в декларирането на "източници на финансиране" да бъдат включени и заемите от финансови институции - нещо, което от ДПС не предвиждат, но са склонни да приемат, както заявиха сами при представянето на идеите си. Работната група в Министерският съвет трябва да предложи също начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от държавен орган, както и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии.
С решението на Министерския съвет е поставен и срок проектът да бъде подготвен до един месец. В 14 дневен срок пък работната група трябва да подготви и "обосновано и мотивирано" решение, с което да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната. Анализът трябва да изследва "характеристики и структура на пазара, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени изводи за състоянието на конкурентната среда".

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети