Още месец село няма да пие вода от чешмата заради уран

DenNews.bg
19.03.2018
размер на текста:

Повече от 30 дни са нужни, за да излязат резултатите за съдържанието на уран в питейната водата в село Казанка. Дотогава в сила остава предписанието на РЗИ - Стара Загора водата да не се ползва за пиене и готвене.
Питейна вода населението получава с водоноска, осигурена от "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Стара Загора.
От "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Стара Загора, в присъствието на главен експерт от Дирекция "Обществено здраве" на РЗИ - Стара Загора на 18 и 19 март са взети проби от два водоизточника и от чешма на потребител.
Пробите са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита в София, за да бъде изследвана отново концентрацията на естествен уран във водата. Резултатите обаче ще бъдат готови след 30-40 дни.
В с. Казанка живеят около 80 души. Притесненията на хората са, че замърсяването идва от военния полигон, където се намират водоизточниците, обясни кметският наместник Елка Михайлова.
„По никакъв начин замърсяването на водата не може да се свързва с дейността на полигона. Ние не притежаваме боеприпаси, които съдържат радиоактивни елементи”, обясни полковник Евгени Динев от военния полигон „Змейово”.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети