Прокуратурата подхвана „Пирогов“ и още 6 болници за безстопанственост

DenNews.bg
16.03.2018
размер на текста:

Започва разследвания за безстопанственост в "Пирогов" и още шест болници, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Болниците, влезли в полезрението на прокуратурата са МБАЛ- Попово, МБАЛ-Бургас, МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Русе, „Д-р Черкезов” във Велико Търново и МБАЛ „Атанас Дафовски” в Кърджали, уточни Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, на който обобщи резултатите от направена проверка на финансовото състояние на болнични заведения.
„Разпоредено е разследванията да се водят от Софийската градска прокуратура, за да няма съмнения в безпристрастността, защото на място може да има обвързаности. Данните са за безстопанственост и престъпна дейност от 2010 насам”, добави тя.
Всички тези болници са на ръба на фалита, за тях има сигнали от здравния министър Кирил Ананиев. „Пирогов” е в критично състояние и СГП приоритетно ще работи по този случаи, уточниха от прокуратурата.
Засега обаче от държавното обвинение не съобщават какви щети на нанесени на здравните заведения. Окончателният доклад за състоянието на всички болници на страната ще бъде оповестени от Министерство на здравеопазването до края на месец март.
Съвместната проверка на прокуратурата, МВР и МЗ започна през декември 2017 г. във всички общински и държавни болници в страната, които получават средства от НЗОК. Тогава Ананиев обяви, че трябва да се анализира дали ефективно се изразходват публичните средства за лечение и да се открие източване на пари. За целта са проверявани всички договори на държавните с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ.
Главният прокурор Сотир Цацаров пък заяви, че проблемът е налице в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение функционира частна болница, която осъществява идентични, а не различни дейности.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети