Савченко влезе с огнестрелно оръжие и гранати във Върховната рада

DenNews.bg
15.03.2018
размер на текста:

 Представителят на украинския президент във Върховната рада (украинския парламент) Ирина Луценко обяви, че депутатката Надежда Савченко е влязла в пленарна зала с огнестрелно оръжие и гранати, като своевременно е била изведена от залата, съобщават руски медии.

 

Главният прокурор на Украйна Юрий Луценко подчерта в тази връзка, че имало "неопровержими доказателства" за това, че Савченко е планирала терористичен акт в сградата на парламента. Луценко е внесъл в Радата искане за снемане на имунитета на Савченко, арестуването ѝ и привличането ѝ към наказателна отговорност.

Украинският парламент изключи Савченко от комисията по национална сигурност и отбрана. Самата тя беше няколко дни в чужбина, а днес е била разпитана от Службата за сигурност на Украйна като свидетел по делото срещу ръководителя на Центъра за освобождение на пленници "Офицерски корпус" Владимир Рубан, който е заподозрян за подготовката на серия от терористични атаки в Киев. След разпита тя е влязла в сградата на Върховната рада.Самата Савченко по-късно коментирала пред журналисти, че е влязла в пленарна зала, поработила, а след това си тръгнала. На уточняващ въпрос обаче дали е внесла оръжия и била ли е изведена от залата, тя посъветвала журналистите да "четат литература".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети