Управляващите наложиха албанския за официален език в Македония

DenNews.bg
15.03.2018
размер на текста:

Нова политическа криза е на път да обхване Македония, след като парламентът одобри Закона за употреба на езиците, с който албанският език става втори официален в страната.
Законът е ключова част от коалиционното споразумение между управляващите социалдемократи и партньорите, представляващи албанското малцинство.
С гласовете на управляващите бе преодоляно ветото, наложено по-рано от президента Георге Иванов.

Държавният глава обаче обяви, че отказва да подпише закона, като цитира аргументите на опозицията, че той е гласуван по противоконституционен начин и с процедурни нарушения. По Конституция обаче Иванов вече не може да наложи вето.

"Заради репресивното му съдържание и след насилствения начин, по който е приет, този закон не е израз на демокрация. Той е израз на тиранията на парламентарното мнозинство за мнозинството граждани на Република Македония. Повечето гражданите никога не са гласували и нямаше да гласуват за политическа програма, която предвижда такъв противоконституционен, антидържавен и принципно несправедлив закон. А несправедливият закон не заслужава да бъде наречен "закон", коментира Георге Иванов.

При гласуването в парламента се разиграха батални сцени. Бившия премиер и лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски влезе в лични словесни нападки с председателя на парламента Талат Джафери, заплашващи да прераснат във физически. Груевски нападна председателя на парламента Талат Джафери, като се опита да му счупи микрофона, да му вземе депутатската карта и да го залее с вода.

Преди по-малко от година избирането на Джафери, етнически албанец, за председател на парламента, доведе до размириците в и около сградата на събранието в Скопие с над сто ранени.

Снощи също имаше протести пред сградата на парламента, които обаче протекоха мирно.
Джафери отбеляза по-късно в социалните мрежи, че няма да допусне да се стигне до "нов 27 април". Още в залата той каза, че единствено Конституционният съд на Македония може да реши дали приетият текст е в разрез с основния закон.
Повод за напрежението стана фактът, че поправките, предложени от ВМРО-ДПМНЕ след ветото на Иванов - общо 35 000 - не бяха разгледани.
Иванов каза, че законът, който на практика ще официализира превръщането на албанския във втори език в Македония нарушава Конституцията и противоречи на собствената му съвест.
"Като президент на Република Македония не мога да позволя това," каза той късно снощи. Той изтъкна и че е незаконно предложените 35 000 поправки въобще да не се обсъдят. Според управляващите социалдемократи и албанския Демократичен съюз за интеграция разглеждането им обаче цели единствено да блокира приемането на закона.
Сред аргументите на Иванов беше и неколкократно повтореният от него в последните месеци факт, че документът е отбелязан с европейско знаме, без това да е необходимо и без Брюксел да иска от Скопие съответния закон. Той обобщи ситуацията като "злоупотреба с европейското знаме".
Иванов обаче изтъкна и че законът, така, както е написан, ще предизвика цялостна блокада на работата на институциите и е възможно да отвори въпросът за "предефиниране на конституционния ред". Той увери, че не е получил от управляващите гаранции, че текстът няма да навреди на суверенитета на Македония.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети