Общините Сапарева баня, Рила и Кочериново са пред финансов колапс

DenNews.bg
14.03.2018
размер на текста:

Общините Сапарева баня, Кочериново и Рила попаднаха в списък с общини, изправени пред колапс, заради затруднено финансово състояние, сочат данните на Министерството на финансите към края на 2017 г. Финансово затруднените общини са 13, т.е. 4,9% от всички общини в страната, което показва тенденция за по-добро управление на парите, коментират от МФ. През 2016 година 32 общини, или над 12% от всичките, отговаряха на три или повече от критериите за класирането им като общини с финансови затруднения.
13-те общини, които в момента имат затруднения, са Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

Община Рила попада в списъка на общините, отговарящи на 3 или повече критерия за община с финансови затруднения за втори път, след като това се е случило и през 2016 г.
Сапарева баня е сред общините, които трайно попадат в списъка за финансово оздравяване през 2016 г., 2017 г. и през 2018 г., наред със Симитли, Струмяни, Димово, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

13-те общини ще трябва да предприемат мерки за финансово оздравяване като например да повишат приходите си, или да свият разходите си.
Тези мерки трябва да бъдат одобрени от министъра на финансите Владислав Горанов, ако общините искат да вземат безлихвен заем от държавния бюджет.

Общините, които през 2018 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване, са 21, за които допусканията са, че приетите от тях мерки и планове за оздравяване са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите, въз основа на които се прави оценка на финансовото им състояние.
И през 2018 г. усилията на Министерството на финансите ще бъдат в посока да се подобри ефективността на управление на общинските разходи, заедно с положителната тенденция за подобряване на приходната част в общинските бюджети, се казва в анализа на финансовото ведомство.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети