Финландия е най-щастливата страна в света

DenNews.bg
14.03.2018
размер на текста:

Финландия оглави тази година класация на ООН на държавите, където хората са най-щастливи. Норвегия и Дания са на второ и на трето място в петия годишен Доклад на ООН за щастието по света.
Скандинавските страни традиционно окупират челните позиции в класацията, изготвяна по случай Международния ден на щастието, 20 март. Миналата година първа бе Норвегия, а по-миналата - Дания.
Челната десетка за 2018 г. допълват Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия. Класацията е основана на фактори като средната продължителност на живота, социалната подкрепа и корупцията. Тази година за първи път в уравнението са включени и мигрантите.
Един от авторите на доклада, почетният професор по икономика в Университета на Британска Колумбия Джон Хелиуел, определи като най-поразителната констатация тази година забележителната съгласуваност между щастието на имигрантите и местните хора. "Тези, които се преместват в по-щастливи страни печелят, а онези, които отиват в по-малко щастливи страни - губят", обобщи той.
Мейк Викинг, главен изпълнителен директор на копенхагенския Институт за изследване на щастието, коментира, че разликите в щастието на мигрантите показват, че условията, в които живеем, са от важно значение за нашето качество на живот, че щастието не е само въпрос на избор. Щастието в обществото изглежда е "заразно", отбеляза Хелиуел.
Викинг обясни челните позиции на скандинавските страни с това, че те създават подходящи условия за добър живот. Техните жители се радват на достатъчно лична свобода и социална сигурност, които надделяват над факта, че те плащат едни от най-високите данъци в света, отбеляза той.
Той обобщава, че скандинавските страни са добри в това да превръщат богатството в благосъстояние. Съединените щати са отстъпили от 14-о на 18-о място. Авторите на доклада обясняват това с няколко фактора - влошаването на кризата в здравеопазването, епидемията от затлъстяване, големия брой наркозависими и страдащи от психически разстройства. Те отчитат и по-голямото неравенство в доходите в сравнение с други богати страни. Източник: Дарик

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети