Русия е готова да отговори при намеса на САЩ в Сирия

DenNews.bg
13.03.2018
размер на текста:

Русия е готова да отговори на всякакви заплахи спрямо нейните военни, породени от потенциална намеса на САЩ срещу сирийското правителството. Това предупреди началникът на Генералния щаб на руската армия ген. Валерий Герасимов.
"Руските въоръжени сили ще отговорят, ако животът на руските военнослужещи в Сирия бъде застрашен, включително в случай на ракетен удар по Дамаск", допълни Герасимов.
Изявлението му идва ден, след като посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли обяви, че Вашингтон ще предприеме едностранни действия по отношение на Сирия, ако Съветът за сигурност на ООН не предприеме действия по този въпрос, имайки предвид предполагаема атака с химически оръжия, извършена от сирийските правителствени сили.
За да се ограничи ескалиращото насилие в бунтовническия анклав Източна Гута край Дамаск, Хейли предложи нова проекторезолюция на Съвета за сигурност, която да даде възможност за 30-дневно прекратяване на огъня в цяла Сирия, заменяйки предишната "провалена" резолюция на Съвета за сигурност. Според американския дипломат новата резолюция няма да има никакви "пропуски срещу тероризма".
Русия обаче отрече, че сирийската армия е използвала химически оръжия, като твърди, че терористите от Фронт "Ал Нусра" са тези, които са използвали хлор срещу цивилни в обсадения анклав Източна Гута през последните няколко седмици.
"Имаме надеждна информация за екстремистите, които се подготвят да скалъпят правителствена химическа атака срещу цивилни. В няколко квартала на Източна Гута се събраха тълпи от жени, деца и възрастни хора, докарани от други райони, които трябваше да представляват жертвите на химическия инцидент", изтъкна още ген. Валерий Герасимов. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети