Европейската комисия призова всички държави от ЕС да приемат Истанбулската конвенция

DenNews.bg
13.03.2018
размер на текста:

Европейската комисия призова страните членки, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят възможно най-скоро. Засега текстът е ратифициран от 17 държави, а България не е сред тях.

Припомняме, че преди седмица Министерски съвет изтегли документа от Народното събрание. Внасянето на конвенцията за разглеждане от парламента в началото на годината предизвика серия от протести срещу някои от текстовете и доведе до реакции на политици и на Светия Синод.
Идеята на конвенцията е да се противопостави на насилието над жени. У нас посланието й предизвика спорове заради термина "социален пол", който, според противниците на конвенцията, отварял темата за хомосексуалните бракове.
Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има абсолютен консенсус в българското общество, коментира тогава премиерът Бойко Борисов

Истанбулската конвенция влезе в дневния ред на Европейския парламент. Председателят на Европарламента Антонио Таяни подчерта важността на дебата за равноправието на половете.
„Трябва да направим всичко по силите ни, за да спрем насилието срещу жените и да подкрепим жертвите. Ратификацията на конвенцията от страните в ЕС е важна стъпка и важен сигнал за всички жертви, че Евросъюзът се отнася сериозно към тях и действа за прекратяване на насилието”, коментира зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети