Купувачът на ЧЕЗ: Не е нужно държавата да влиза в сделката, за да гарантира обществения интерес

DenNews.bg
12.03.2018
размер на текста:

Купувачът на българските активи на ЧЕЗ, "Инерком България", смята, че има и други начини да се гарантира общественият интерес освен чрез влизането на държавата в сделката.
Това казва председателят на съвета на директорите на дружеството Милена Стоева в писмени отговори, изпратени до "Ройтерс".
Материалът на агенцията е публикуван няколко часа след като министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че не е нужно държавата да става съсобственик на кандидат - купувача "Инерком", защото тя има достатъчно инструменти да контролира електроразпределителните дружества и доставките до потребителите. Дни по-рано той допусна възможността България да купи "Инерком" и така да влезе в сделката.
"Съгласни сме с финансовия министър и не вярваме, че придобиването на дял в бизнеса на ЧЕЗ (в България) от страна на държавата е единственият начин да се защити общественият интерес," обяснява Стоева.
Попитана дали държавата действително ще преговаря с ЧЕЗ за възможността да получи дял, тя добавя, че решението е на чешкото дружество. Коментарите ѝ последваха посещението на собственика на "Инерком" в Прага, където тя обсъди сделката с представители на ЧЕЗ миналата седмица.
В отговорите до "Ройтерс" Милена Стоева отказва да назове цената на сделката, но уверява, че компанията ѝ с общи активи около 100 млн. лева е поела твърди ангажименти и ще ги изпълни. Тя добавя, че "Инерком" води преговори с няколко международни банки, много от които нямат представителства в България, и отново отхвърли твърденията, че и офшорни компании или руски банки биха могли да са част от трансакцията.

"От подписването на договора насам преговорите с банките водят добре... Ако искахме трансакция с офшорни компании, можехме вече да сме го направили, но искахме да извършил прозрачна трансакция." Източник: dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети