Сделката с ЧЕЗ не е причина за вдигане на цената на тока, успокояват от КЕВР абонатите

DenNews.bg
11.03.2018
размер на текста:

 Сделката за ЧЕЗ не е причина за повишаване на цената на тока. "Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влия върху цената на електроенергията. Тя се определя по ясна методика", увери пред БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

"В ценообразуващите елементи ние по никакъв начин няма да включим нито обслужването на кредита на привлечения капитал, нито плащането на лихвите по него. Това е работа на съответния собственик. Няма никакви основания и притеснения за повишаване на цените. Крайно време е тази истерия да бъде прекратена", допълни Иванов.

Той уточни, че прехвърляне на акции от ЧЕЗ към "Инерком" не може да бъде проверявано от Комисията за енергийно и водно регулиране, преди финализирането на сделката, а контролът преди сключване на сделката трябва да се осъществи по параметри, които не са в правомощията на КЕВР.

"Ние се произнасяме в два изрично разписани случая. Когато се извършва разпореждане с имущество, с което се осъществява лицензионна дейност на едно енергийно дружество. Няма подобна хипотеза, защото имуществото на лицензираните дружества ЧЕЗ "Електро" - България и ЧЕЗ "Разпределение" - България остава в цялост", обясни Иван Иванов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети