Доставят дрога с дрон в затворите

DenNews.bg
10.03.2018
размер на текста:

 "Вече имаме ежемесечни опити за прехвърляне с дрон на пратки в затворите, от снощи имаме такъв случай в Софийския централен затвор". Това заяви пред "Канал 3" Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите."Самият дрон е бил с камера, колегите в момента, в който са реагирали и са забелязали и е докладвано, дронът се изтеглил, без да достави пратката", разказа Ивайло Григоров, който работи в същия затвор.

По думите му служителите в местата за лишаване от свобода нямат нито технически средства, нито са достатъчно на брой, нито имат финансова мотивация да работят в системата.

"Протестите ни продължават до пълно изпълнение на нашите искания, които са за пълно изравняване на плащанията с тези на колегите от МВР. Ние сме служители по един закон, със сходни задължения, сходни длъжности и сходни изпълнения на нашите задължения", разясни Ивайло Григоров.

"Второто основно наше искане е увеличаване на щатната численост на двете специализирани наши дирекции. Отговор от сорта на "няма пари" не ни задоволява, тъй като имаше поети ангажименти от страна на министърката на правосъдието (Цецка Цачева)", продължи той.

Синдикатът е поканил на съботния национален протест правосъдния министър Цачева, финансовия министър Горанов и министър-председателя Борисов. Ивайло Григоров припомни, че стартовата заплата на стажант-надзирател - 567 лв."Представете си какви хора ще дойдат в големите градове да кандидатстват за тази работа и дали те ще са водени от чувство за чест, доблест и желание да служат на обществото, или ще бъдат водени от користни подбуди", попита Григоров. "Не се ли срамувате от това, че в 21 век в страна член на ЕС, служители в сектор Сигурност получават пари под средната заплата за страната, и какво ниво на сигурност очаквате да получите, и какви служители очаквате да дойдат", обърна се задочно към министър Цецка Цачева надзирателят.

Той призова управляващите да не се подиграват с надзирателите, а да подходят държавнически. "В световен мащаб корупцията се бори с пари. Ниските заплати не са оправдание за корупция, въпрос на ценностна система са. Но човек с качествено образование и качествена ценностна система как си го представяте да дойде за 567 лева", каза още Григоров.

Повече от 20 автобуса и над 100 автомобила пътуват в подкрепа на националния протест на Синдикат на служителите в затворите в България и съдебната охрана от 13.00 ч. в столицата. Автобусите са организирани от синдикалните структури по места и ще тръгнат в различни часове от затворите в цялата страна. Между 1500 и 2000 души от общо 2300 надзиратели ще участват в митинг - шествие, което ще премине от Министерството на правосъдието, през Министерство на финансите до Министерския съвет.

Протестът е под надслов "Европа и за нас", и е насочен срещу политиката на двойни стандарти и лицемерието при финансирането на Сектор "Сигурност", и в защита на правата и интересите на служителите на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", които остават хронично с най-ниските възнаграждения в сектора за сигурност, съобщиха от синдикалните организации на надзирателите и съдебната охрана.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети