Правителството поиска контролен дял при продажбата на ЧЕЗ

DenNews.bg
01.03.2018
размер на текста:

Правителството е поискало контролен дял при продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България, ако продавачът и купувачът се съгласят. Това се разбра от думите на финансовия министър Владислав Горанов след среща в Министерския съвет с Гинка Върбакова, собственик на купувача "Инерком България". В нея е участвал и вицепремиерът Томислав Дончев, което се видя при изявлението след срещата.
Горанов уточни, че държавата иска да участва по един или друг начин в сделката, ако продавачът се съгласи. Добави, че участието на държавата може да стане или с пари от бюджета, или чрез някое от държавните енергийни дружества, но подчерта, че става дума за сделка, която досега е договаряна между частни субекти извън държавата и вече има подписан договор. По думите му правителството е в "деликатна ситуация", при която ролята му зависи от частни субекти.
Така излиза, че въпреки отхвърлената вече от самия премиер Бойко Борисов идея държавата да влезе като собственик в ЧЕЗ, се върви в тази посока. По-рано сутринта това намерение се разбра и от разговор на Борисов с чешкия му колега Андрей Бабиш.
Самата Върбакова обяви след срещата, за която се разбра тази сутрин, че премиерът Бойко Борисов е поискал пълен контрол върху случващото се. "Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията", каза тя. Обясни, че била склонна държавата да има участие в сделката, да прехвърли договора, който има, стига продавачът да е съгласен. Затова и заминава за Чехия, за да обясни на продавача ситуацията. "Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с ЧЕЗ, с продавача", обясни тя.
Върбакова обяви, че финансирането е напълно публично и ще стане известно за всички като то идва от международни банки, които ще подкрепят сделката с участие на "Инерком България". Няма участие на български банки във финансирането, обяви тя. Припомняме, че в изявление пред медиите преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обяви, че български банки са се ангажирали със сделката.

Виждаме добрата воля от българското дружество да допусне държавата в сделката. В момента, в който има позицията от Чехия, ще бъдете уведомени, обяви още Горанов.

По-рано се разбра, че Върбакова ще се отзове на поканата за изслушване в две парламентарни комисии днес. Това обяви зам.-председателят на комисията по енергетика Валентин Николов. Той посочи, че тя е поискала изслушването й да не бъде публично, защото ще изнесе конфиденциални данни. След срещата при премиера се разбра, че Върбакова заминава за Чехия, но не се уточни кога и дали все пак ще бъде изслушана днес.

 

 

Борисов e проведеl телефонен разговор с чешкия си колега Андрей Бабиш

 

Премиерите Борисов и Бабиш отново обсъдиха късно снощи в телефонен разговор темата за сделката за продажба на активите на дружество ЧЕЗ Груп в България. В този разговор българският министър-председател поиска допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство.
Андрей Бабиш посочи, че след изразените от медиите в Чехия съмнения по отношение на компанията купувач, е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката. В тази връзка Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп е изискал от Съвета на директорите на дружеството информация за Инерком. Съветът на директорите е потвърдил пред НС, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяване на продажбата, и ръководството на ЧЕЗ поддържа тази позиция, информира чешкият премиер.
Борисов посочи, че е поискал първия телефонен разговор заради значимостта на електроенергийното дружество за България и начина за провеждане на преговорите по неговата продажба, което е предизвикало много въпроси. Той каза, че обменените мнения с премиера Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна.
Правителствените ръководители на двете страни заявиха, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на ЧЕЗ Груп. Двамата бяха категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и потвърдиха, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.
Българският министър-председател помоли чешкия си колега за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни. От своя страна чешкият премиер обърна внимание на това, че договори вече са били подписани.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети