Наложиха забрана за издаване на шофьорски книжки на хора с тежки заболявания

DenNews.bg
09.02.2018
размер на текста:

 Лекари ще правят индивидуална оценка за риска от внезапен инсулт, инфаркт, хипогликепия и др. преди издаването или подновяването на свидетелства за управление на кандидати и шофьори с тежки сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и др.

Това става ясно от измененията и допълненията в Наредбата за физическата годност на шофьорите, която бе обнародвана в петък в Държавен вестник.

Индивидуалната оценка при лица с някои видове рискови болести и досега съществуваше. С новите правила обаче се забранява шофирането на хора, които имат аневризма на аортата над 55 мм. Това се отнася както за любителските категории, така и за професионалните водачи. Досега забраната се отнасяше за лица с аневризма на аортата над 5 см.

Хората с инсулт, инфаркт, захарен диабет и др. трябва да провеждат редовни медицински прегледи при лекар-кардиолог, ендокринолог или при доктора, при когото са диспансеризирани. На тях лекарите ще трябва да установяват дали лицето е в състояние безопасно да управлява автомобил предвид последиците и заболяването. При кардиомиопатии специалистът кардиолог ще трябва да оценява и риска от внезапни увреждащи инциденти.

При сърдечна недостатъчност от IV степен по NYHA се забранява издаването на свидетелства както за шофьорите любители, така и за професионалните водачи. А при сърдечна недостатъчност от III степен – само за професионалните водачи.

При пациенти с трансплантирани сърца ще се преценява индивидуално дали може да им се издаде или продължи книжката. Въвежда се забрана за хора със сърдечноспомагащо устройство да управляват автобуси и камиони.

Свидетелства за управление на кандидати или водачи на МПС със захарен диабет, лекуван с лекарствен продукт, който потенциално може да предизвика хипогликемия, могат да се издават или подновяват при условие, че лицето разбира какво крие рискът от хипогликемия и е способно да се справи с това състояние. Ако нямат адекватно разбиране за хипогликемията, книжка няма да получат, се казва още в наредбата.

Шофьорски книжки няма да се издават или подновяват на хора, които страдат от трудно компенсиран захарен диабет, придружен с чести хипогликемии и труден контрол, докато пациентът не представи изследвания и медицинско заключение, установяващи неговото стабилно състояние. Свидетелствата за управление не се издават или подновяват до 3 месеца след последното състояние на хипогликемия по време на ежедневна активност (будно състояние).

Индивидуалната преценка ще има и за различни видове съдови заболявания, включително и за преживелите инсулти. Досега тези болести не бяха подробно разписани. Медицинската оценка за хората с високо кръвно остава. Медицинско вече ще се дава при резистентна артериална хипертония с кръвно налягане III степен. При него кръвното е със стойности над 180/110.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети