Предложенията на Пеевски за банковата несъстоятелност вече са закон

DenNews.bg
09.02.2018
размер на текста:

Парламентът прие окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС. Текстовете са свързани с КТБ и т.нар „вторично разграбване” на нейните активи.
Промените предвиждат всяко прехвърляне на дялове от търговски дружества извършено от длъжник на банката след поставянето й под специален надзор да бъдат обявени за недействителни. Ако кредитите са били платени в пари, а не чрез обезпечения ще се считат за действителни.
Синдиците или фондът за гарантиране на вземанията могат в 5-годишен срок от откриване на производството по несъстоятелност на банката да предявят искове пред съда за обявяване на тези прехвърляния за недействителни. Законът ще се прилага и за откритите в момента производства по несъстоятелност.
Законовите промени предизвикаха раздор в опозицията. БСП е против текстовете, защото въвеждат правила със задна дата – белег на извънредно законодателство. „Мотивите, които ни се предлагат от вносителите, са отново да се прехвърлят проблемите от болната на здравата глава”, посочи народният представител Тодор Байчев.
ДПС, а и управляващите от ГЕРБ ги контрираха с твърдението, че левицата използва аргументите на бившия собственик на КТБ Цветан Василев. „Не знам от какви лични интереси вчера и днес толкова яростно защитавате едни и същи тези, като са на един крадец, който се крие в Белград”, заяви Хамид Хамид от движението.
"Аз не виждам някакво изрично или извънредно отклонение в конкретния случай. Това е първата и радостното е - единствена банкова несъстоятелност при действието на този закон", каза и Данаил Кирилов от ГЕРБ. Източник: btv

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети