Холандия ще ни подкрепи за Шенген, но когато сме готови

DenNews.bg
07.02.2018
размер на текста:

Холандия ще подкрепи влизането на България в Шенген, но едва когато е готова. Това стана ясно от изказването на холандския премиер Марк Рюте след срещата му с премиера Бойко Борисов в София.
Рюте потвърди позицията на Холандия, че България все още не е свършила работата си, за да бъде допусната в зоната за свободно пътуване.
„Ние подкреопяме България за присъединяването към Шенген. Но работата още не свършена-изисква усилия на много участници в процеса, включително и в България. Но искам да поздравя Борисов за постигнатото в това отношение. Както каза и Юнкер-има още, което България трябва да направи, аз вярвам, че тя ще го направи“, заяви Рюте.

Според него България все още не е напълно готова да се присъедини и към Еврозоната.

„Искам да подчертая и големите постижения на България по отношение на външния дълг и икономическия растеж, и по отношение на останалите важни критерии, които са задължителни за пълноправно членство в Еврозоната. В това отношение България съвсем ясно върви в правилната посока“, посочи още премиерът на Холандия.
Той допълни, че трябва да се постигне добър баланс по отношение на сигурността и търсещите убежище.

Рюте е един от европейските лидери, които се противопоставят най-остро на влизането на България в Шенген заради липсата на достатъчно резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

От своя страна Борисов посочи, че има още много какво да се направи, но вярва, че ще постигнем добри резултати.

„Всички виждат, че сме надеждна външна граница. Всички признават, че България има много добро председателство. Дано успеем да убедим парламента на Холандия с тази сложна коалиция, която имат, да ги убедим, че България спазва дисциплината“, каза Борисов. Източник: mediapool.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети