Втора присъда за ген. Кирчо Киров, виновен е и за разгласяване на държавна тайна

DenNews.bg
05.02.2018
размер на текста:

Софийският градски съд осъди на 2 г. "лишаване от свобода" с 4-годишен изпитателен срок бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.
Той бе признат за виновен за разгласяване на държавна тайна, заради телевизионно интервю от 2014 г., в което той говорил за случай в Иран с български гражданин, заловен за транспортиране на наркотици.
Става дума за освобождаването на шофьора на камион Живко Русев, който през 2008 г. беше заловен от иранските власти, след като в камиона му били открити 130 кг хероин. 6 години по-късно Киров потвърди, че разузнаването е имало заслуга за връщането на Русев и това, че не е бил осъден на смърт. Задачата била да се установи контакт с властите в Иран.
Ген. Киров коментира, че не е изненадан и за пореден път заяви, че в интервюто не е имало държавна тайна. Той припомни, че всичките му дела са политическа поръчка и че това е лична война на сегашния шеф на разузнаването.
Присъдата на градските магистрати не е окончателна и подлежи на обжалване и протест.
Преди дни ген. Кирчо Киров беше осъден на втора инстанция на 15 години лишаване от свобода за присвояване на близо 5 млн. лв. от Националната разузнавателна служба. На първа инстанция присъдата беше 10 години затвор.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети