Община Сапарева баня търси пари по „Красива България“ за разкрасяване на централния площад

DenNews.bg
05.02.2018
размер на текста:

Община Сапарева баня търси пари по проект „Красива България“ за цялостно обновяване и ремонт на фонтана и водната каскада на централния площад в града. Проектът е входиран в Министерство на труда и социалната политика по мярка МО 1 "Подобряване на обществената среда в населените места".
"Фонтанът и водната каскада се нуждаят от цялостно обновяване. Предвиждаме подмяна на облицовката на фонтана и ремонт на осветителните тела, които са повредени. Има нужда от подмяна на дюзите за разпръскване на водата, канализационната и водопроводна мрежа също се нуждаят от ремонт", обясни кметът Калин Гелев.
След изграждане на водната каскада не са изпълнявани ремонтни дейности по нея. Вследствие на експлоатацията, както и на това, че е изложен директно и непрекъснато на различни атмосферни условия, голяма част от облицовката на фонтана е отлепена от основата. Също така има течове по дъното на фонтана, а на високата му част три от ринговете се нуждаят от подмяна. Проектното предложение предвижда да се замени мраморната облицовка с гранитна, която е по-качествена и устойчива на външни условия. Градоначалникът на Сапарева баня обясни, че цялостният външен вид на фонтана е неугледен и загрозява пространството в центъра на курортното градче. "Това е нещо, което прави впечатление и на жителите, и на гостите на града ни", посочи Гелев и изрази надежда общината да бъде одобрена по проекта, за да може да се извърши реконструкция на обекта.

Общата рамка на проектното предложение по "Красива България" е 91,283 лв. Задължително е съфинансиране от кандидата с минимум 50%. В конкретния случай Община Сапарева баня ще съфинансира с до 53% - 48 380 лв.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети