Подпалиха гръцкото знаме на протест в Скопие

DenNews.bg
28.02.2018
размер на текста:

Няколко хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Македония в Скопие, за да поискат правителството да отмени преговорите със съседна Гърция по дългогодишния спор за името на страната.
Протестът протече мирно, но при засилено полицейско присъствие. Демонстрантите организираха поход от главната православна църква, покрай представителството на Европейската комисия в Скопие, до сградата на парламента. Те скандираха "Македония, Македония" и развяваха националното знаме.
Електронното издание МКД пише, че събитието е организирано от няколко македонски сдружения, които искат защита на името на държавата и идентичността на нацията. Част от тях дори запалиха гръцкото знаме пред парламента, пише още МКД.
Според "Локално" в центъра на митинга е движението "За единна Македония", което миналата година месеци наред организираше ежедневни протести срещу т.нар. платформа от Тирана, която задълбочи македонската политическа криза.

Отбелязва се, че демонстрантите искат не само безусловно прекратяване на разговорите и продължаване на членството в ООН с името Република Македония, а и отмяна на Закона за езиците и на Договора за добросъседство с България, както и освобождаване на задържаните след безредиците в Скопие на 27 април.
На протеста имаше и представители на непризнатата Македонска православна църква.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети