От БСП убедени, че зад купувача на ЧЕЗ стои Борисов

DenNews.bg
28.02.2018
размер на текста:

Парламентарната група на "БСП за България" поиска ръководството на Българската банка за развитие да обясни в парламента защо е излъгало, че няма отношение към покупко-продажбата на ЧЕЗ. Социалистите искат това да стане на съвместно заседание на парламентарни комисии по казуса утре.


Във вторник чешкото издание "Лидове новини", позовавайки се на информация от компанията майка, обяви, че със сделката са се ангажирали Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, а Българската банка за развитие е приела да гарантира изплащането на заема на "ЧЕЗ разпределение" към Европейската банка за възстановяване и развитие, ако стане предсрочно изискуем. Пак според чешкото издание част от финансирането ще дойде от руско-грузински консорциум. А премиерът Бойко Борисов каза: "Като отворих изпратеното от чешкия премиер, какво да видя: руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми."


"След като Българската банка за развитие стои зад купувача на ЧЕЗ, това означава, че и правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова", обяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Жельо Бойчев днес.

БСП обяви, че внесените от Борисов документи в секретното деловодство на парламента за сделката с ЧЕЗ представляват поредната подигравка на премиера, тъй като става въпрос за "един хвърчащ лист без подпис и печат и без основание да се класифицира информацията". Социалистите искат документът да бъде разсекретен за изслушването утре.


"БСП за България" предлага анкетна комисия в парламента да разследва сделката с ЧЕЗ, а дружеството да бъде одържавено.

От ГЕРБ обявиха, че анкетна комисия за ЧЕЗ няма да бъде създавана, както и че документите няма да бъдат разсекретени. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев каза, че на изслушването утре освен всички служби е поканен и купувачът на дружеството Гинка Върбакова.

"Притеснението ми да каним банки е, че нарушаваме класифицирания документ и показваме кои са банките. Не можем да каним само една. Ако трябва да каним, трябва да каним и трите банки", каза Добрев. Източник: dnevnik.bg

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети