Кредит от офшорни фирми и руска следа в покупката на ЧЕЗ

DenNews.bg
26.02.2018
размер на текста:

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми.
Това заяви по БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание “Лидове новини“, което днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания “Инерком“.

Фирмата купувач - според информацията, която има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая - почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми, каза Вачков.
Той заяви, че част от кредиторите по сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци “Парадайз пейпърс“.
Една от офшорните фирми се казва “Ескорт Трейд“ и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в “Парадайз пейпърс“ (Paradise papers). Със същата фирма е свързана и друга, която е гарантирала един от банковите кредити, разкри Вачков.
Офшорното финансиране е често използвано при закупуване на големи компании в България, изтъкна Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.
Подобна схема беше използвана и пари закупуването на БТК преди две години - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заемът - руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка, коментира Владимиров.
Големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост, добави той.
Владимиров възприема пасивността на българското правителство като съмнителна, предвид националното значение на електроснабдяването, но смята, че конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.

 

Инициативният комитет за защита на потребителите поиска разваляне на сделката за ЧЕЗ.
Сделката за ЧЕЗ България не буди доверие в обществото и потребителите, коментираха от Инициативния комитет за защита на потребителите. От комитета настояват тя да бъде развалена и да бъде търсен нов стратегически западен инвеститор или да бъдат дадени гаранции, че няма да бъдат предизвикани сривове в системата.

Държавата трябва да защити своя интерес и този на 3 млн. граждани, които компанията обслужва. Неяснотата около новия собственик „Инерком" и Гинка Върбакова ни притеснява като потребители, защото не е ясно кой ще получи достъп до личните данни на милиони хора. Електроразпределителното дружество работи с редица колекторски фирми. В един момент те могат да се окажат крайните получатели на данните на гражданите, които да бъдат малтретирани.

Инициативният комитет за защита на потребителите иска да бъде намерен инвеститор на ЧЕЗ България с международен опит, който да подобри качеството на услугите и сигурността на електрозахранването за потребителите в Западна България. Като доставчик на жизненоважна за икономиката и бита услуга, новият купувач трябва да има съзнанието на компания със сериозен обществен ангажимент и доверие. Потребителите винаги трябва да са във фокуса на работата му. Всяко действие на ЧЕЗ рефлектира върху удовлетвореността на клиентите и обществото. Доставката на електроенергия е чувствителен въпрос в България и затова смяната на собствеността не бива да води до нарушения на правата на гражданите.
Над 25% от жалбите са срещу енергоразпределителните дружества. Сделката за ЧЕЗ трябва да бъде осъществена напълно прозрачно и с ясни гаранции, че няма да постави потребителите в по-неизгодна позиция. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети