Русия отхвърля 30-дневното примирие в Сирия

DenNews.bg
23.02.2018
размер на текста:

Руският посланик в ООН Васили Небензя заяви, че „няма съгласие“ за 30-дневно хуманитарно прекратяване на бойните действия в Сирия сред 15-те членове на Съвета за сигурност.
Спирането на огъня бе поискано по спешност от Швеция и Кувейт заради хуманитарната катастрофа в Източна Гута. Руснакът отхвърли обаче „катастрофичните речи“, подобни на използваните за ситуацията в Алепо през 2016 г., и заяви, че не отговарят на ситуацията на място.
Според данните от последните дни в Източна Гута са убити над 300 цивилни, включително деца, и руската бойна авиация бомбардира болници.
Шведският посланик в ООН Олоф Скуг заяви, че се надява днес Съветът за сигурност да гласува проекта за резолюция за прекратяване на бойните действия.
САЩ и Франция се противопоставиха на позицията на Русия в подкрепа на Дамаск. Намесата в Сирия изисква „абсолютна спешност“, за да се предотврати най-лошото, подчерта френският посланик Франсоа Делатр, осъждайки руските удари срещу болници. Според данните от Източна Гута са поразени 6 болници.

Резолюцията, предложена от Швеция и Кувейт, предвижда 30-дневно прекратяване на огъня, за да бъде доставена хуманитарна помощ на цивилните там и да бъдат евакуирани ранените. Документът беше внесен още на 6 февруари, т.е. преди повече от две седмици. В бомбардирания анклав бедстват около 400 000 цивилни.
За да получат подкрепата на Русия, преговарящите се съгласиха миналата седмица да изключат прекратяването на бойните действия срещу терористичните организации Ислямска държава и Ал Кайда.

Руския външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му ще подкрепи резолюцията, ако примирието не се отнася и за „групите, които сътрудничат“ на терористичните организации. Москва и Иран определят като терористични групи и бунтовниците срещу Асад. Текстът би изключил Източна Гута от резолюцията.
Би Би Си цитира лекар от анклава, който разказва: „Ситуацията е пълна хуманитарна катастрофа. Нямаме нищо – нито храна, нито лекарства, нито убежища. Нищо. Всяка минута ни нанасят по 10 до 20 въздушни удара. Те удрят по всичко: магазини, пазари, болници, училища, джамии. Къде е международната общност, къде е Съветът за сигурност. Изоставиха ни да умрем“.

В момента над 13,1 млн. сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ, 6,1 млн. от тях са вътрешни мигранти, които от началото на гражданската война са били принудени да се преместят в други райони на страната.
Жертвите на войната са над 340 000.

На този фон Москва е прехвърлила в Сирия два руски изтребителя пето поколение Су-57, съобщават няколко руски медии. Според неназовани източници самолетите все още са в изпитания и вероятните са изпратени за изпробване на системите им в бойни условия. Източниците допускат, че може да са прехвърлени в отговор на американските изтребители стелт, които в началото на февруари са бомбардирали Деир ез Зор – тогава са били убили десетки руски наемници от частната армия „Вагнер“. Едва преди няколко дни Москва призна това с половин уста чрез външното си министерство.

Представители на Съвета на федерацията по отбрана и сигурност заяви, че не разполагат с информация за прехвърлянето на изтребителите в Сирия. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети