Дупничанин осъди прокуратурата за причинен му стрес от обвинение без да е виновен

DenNews.bg
22.02.2018
размер на текста:

Дупничанин спечели съдебна битка, която започнал заради нанесен му от полицаи стрес и последвало незаконно обвинение на базата на неточен резултат от проверка за употреба на наркотици.
По силата на решението на Районен съд-Дупница Прокуратурата на Република България трябва да заплати на В.Ц.В. 2 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи в претърпени от ищеца страдания в следствие на незаконно повдигнато обвинение, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на депозиране на исковата молба - 11.09.2017 г. до окончателното й изплащане.
Първоначалният иск на потърпевшия бе в размер на 20 000 лв., но той бе отхвърлен от съда като неоснователен.
Освен това Прокуратурата трябва да заплати на В.Ц.В. още 201 лв., представляваща сторени по делото разноски съобразно уважената част от иска.
Случаят, довел до повдигането на незаконно обвинение, се разиграл на 27 май 2017 г. около 18:30 часа в гр. Дупница. Потърпевшият се движил с автомобила си, когато бил спрян за проверка. Единият от полицаите се приближил към него и му заявил, без дори да му потърси свидетелството за управление на МПС и талона за колата, че е във видимо нетрезво състояние. Полицаят му казал да го последва към районното полицейско управление. Когато пристигнали, те го вкарали в една стая с двамата служители, след което единият донесъл тест (Drug check 3000), който бил вече отворен, а не разопакован пред него. Направил теста, от който излезли резултати за наличие на 3 вида наркотици - амфетамин, кокаин и метаамфетамин. Потърпевшият почувствал силна уплаха и притеснение, тъй като никога през живота си не е приемал наркотични вещества. Отишъл в центъра за спешна медицинска помощ веднага, като бил придружен от двамата полицаи. Единият от тях дори влял в медицинския кабинет, докато му взимали кръвната проба. Притеснил се още повече, тъй като се държали с него „сякаш е убил някой“. След като му взели кръвната проба излязъл, а при доктора останал същият полицай. Изпитал силна уплаха, че се правят опити да бъде набеден в престъпление, което не е извършил. Срещу потърпевшия било образувано досъдебно производство. Дадената от него в деня на инцидента кръвна проба е била обект на анализ в досъдебното производство, като е извършена химико-токсикологична експертиза от специализирана Токсикохимична лобаротория към ВМА - София. Три месеца след случая резултатите от експертизата се оказват напълно отрицателни. Алкохолната проба на потърпевшия също била отрицателна.
Въз основа на това с постановление от 22.08.2017 г. Районна прокуратура - Дупница е прекратила образуваното наказателно производство поради липса на извършено престъпление. През целия този период потърпевшият бил силно притеснен за бъдещето си, което било сериозно заплашено, въз основа на неистински и неотговарящи на действителността обстоятелства. Било го страх да излиза от дома си, за да не се случи отново нещо такова. Хората започнали да говорят и да разпространяват мълва.
От заключение по психиатрична консултация се установява, че при прегледа на В.Ц.В. са налице данни за наличие на тревожно състояние- депресивна реакция вследствие на преживян емоционален стрес.
В решението на Районен съд-Дупница е записано, че в конкретният случай ищецът е бил засегнат от повдигнатото обвинение за извършено престъпление, което не е извършил.
Определението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд-Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети