Жаблянов се раздели с поста на зам.-председател на Народното събрание

DenNews.bg
21.02.2018
размер на текста:

Мнозинството в парламента прие искането на ГЕРБ Валери Жаблянов от БСП да бъде отстранен от поста зам.-председател на Народното събрание.
"За" оставката на депутата от Кюстендилска област гласуваха 110 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим депутат. "Против" бяха само от БСП - 71 гласа. От ДПС напуснаха залата още по време на дебатите и заявиха, че няма да участват в гласуването, защото няма правно основание да бъде искана оставката на Жаблянов.

От ГЕРБ изтъкнаха три мотива - това, че социалистът се обяви срещу договора с Македония, наричайки го "търгашество от най-ниска проба", "недоносче и измишльотина", това, че не е зачел авторитета на НС, възпрепятствайки отдаването на почит към паметта на жертвите на комунизма, както и това, че нарече т. нар. Народния съд "необходимо и неизбежно правосъдие".

Самият Жаблянов изнесе пламенна реч, която започна с думите "Другари и другарки, социалисти и антифашисти" и заяви, че мотивите на управляващите са "политически произвол и фактологическо слабоумие". Това предизвика остра реакция от редиците на управляващите, като Владимир Тошев го нарече "дървена комунистическа глава" и се извини, ако това се смята за псувня.
Лидерът на левицата Корнелия Нинова пък обвини ГЕРБ, че това е отмъщение за оставката на Димитър Главчев като председател на парламента и се закани да сезира Конституционния съд и Съда по правата на човека в Страсбург. Още вчера тя каза, че партията няма да издига друг свой член на мястото на Жаблянов.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък съзря интрига - според него Жаблянов правел заявка за лидерския пост в БСП.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети