Осъдиха софиянка за лъжата, че дупничанин опитал да я изнасили

DenNews.bg
20.02.2018
размер на текста:

Софиянка бе осъдена по обвинение в лъжесвидетелстване, а именно че на два пъти заявила пред дупнишки криминалисти, че е станала жертва на опит за изнасилване.
Подсъдимата се призна за виновна за това, че на 20 септември и 22 декември 2016 г. пред двама разследващи полицаи е потвърдила неистина, че дупничанин е опитал да я изнасили. Версията на подсъдимата е поддържана от нея в качеството й на свидетел по досъдебно производство по време на разпити в РУ Дупница.

Районен съд-Дупница отказа молбата на набедения от показанията на подсъдимата мъж той да бъде конституиран като граждански ищец по делото, тъй като обект на процеса е извършеното по чл. 290 от НК престъпление- лъжесвидетелстване пред надлежен орган, т.е. обект на престъплението са обществените отношения свързани с функционирането на правосъдието. Съдът прие, че при това престъпление не съществува фигурата на пострадалия. Това означава, че набеденият от подсъдимата мъж може да заведе дело от частен характер, по което да потърси компенсация за евентуално нанесени му щети.

Предвиденото в Наказателния кодекс наказание за „който пред съд или пред друг надлежен орган на властта като свидетел устно или писмено съзнателно потвърди неистина или затаи истина“ е до 5 г. лишаване от свобода.

Заради това, че подсъдимата призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата, наложеното й наказание е най-лекото, а именно пробация.
Присъдата включва задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети