Обвинение за 8 граничари, пълнили касичка с подкупи

DenNews.bg
02.02.2018
размер на текста:

Спецпрокуратурата обвини осем гранични полицаи от ГКПП "Малко Търново" за участие в организирана престъпна група. Групата е получавала подкупи от преминаващи границата български и чужди граждани, съобщиха от Специализираната прокуратура.
Участниците в групата са привлечени към наказателна отговорност на 31 януари 2018 г. Това е в резултат по приключило разследване на ДАНС и Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР под надзора на Специализирана прокуратура.
Според събраните до момента доказателства, групата действала от декември 2016 г. до декември 2017 г. Граничните полицаи са искали и получавали от преминаващи границата неголеми суми в лева и други валути - средно между 20 и 60 лева. Парите били събирани в "обща каса", най-често при конкретен началник на смяна, а след края на работния ден са били разпределяни между участниците.
Подкупи са искани и получавани от пътници, които са имали нередности в документите. Някои от случаите са за извеждане на деца от един родител, без пълномощно от другия. Стюарди на автобуси и шофьори на чужди камиони са плащали, за да минат по бързо бариерата, в т.ч. за да не бъдат проверявани обстойно багажите и товарите.
Специализираната прокуратура е поискала отстраняване от работа на обвинените гранични полицаи. С прокурорски постановления на всеки от тях е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети