Бомбени планове в служебен компютър издадоха братя, готвили атентат в Ню Йорк

DenNews.bg
16.02.2018
размер на текста:

Полицията в Ню Йорк арестува двама братя, след като в апартамента им са открити около 15 кг взривни вещества.
Според федералната прокуратура на Манхатън следователите са обърнали внимание на единия брат, 27-годишния учител Кристиан Торо, след като в гимназията му в нюйоркския квартал Харлем е бил изпратен сигнал за бомба през декември.
В края на януари учителят напуснал, а брат му Тайлър Торо върнал в училището служебния му лаптоп, в който били намерени инструкции за изработка на взривни устройства, отбелязват световните агенции.
След разследване на нюйоркската полиция и ФБР най-малко двама ученици заявили, че Кристиан Торо им плащал по 50 долара на час, за да складират барут, извлечен от фойерверки.
Вчера полицията е претърсила апартамента на двамата братя в нюйоркския квартал Бронкс. Там били намерени около 15 кг вещества, които може да се използват за направата на бомба. Намерен е и бележник на Тайлър Торо с потенциални заплашителни изречения като "Като дойде пълнолунието, малките ще познаят терора" и позовавания на "Операция Светкавица".
Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че не е имало непосредствена заплаха, но добави, че разследването "вероятно е спасило много животи".
Двамата братя са обвинени от федерален съд в Манхатън в незаконна изработка на разрушително устройство. Ако бъдат признати за виновни, може да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети