БСП защити своя депутат от област Кюстендил Валери Жаблянов

DenNews.bg
15.02.2018
размер на текста:

 Изпълнителното бюро на БСП не подкрепи исканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов и категорично застана зад него.

Ето и изявлението на зам.-председателя на Националния съвет на БСП Кирил Добрев, което вече е публикувано и на сайта на столетницата: 


Беше проведено съвместно заседание на ИБ на БСП и ръководството на Парламентарната група на левицата. Повод за заседанието бе исканата оставка на зам.-председателя на НС Валери Жаблянов.

БСП има позиция от 1991 г., която гласи следното: „Като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации, БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани.” Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция.

По този повод ИБ на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка. Няма основание за нея и в правилника на Народното събрание.

Смятаме, че дневният ред на обществото е съвсем друг и различен.

Не виждам никакви причини Валери Жаблянов да напуска поста си на зам.-председател на парламента. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Александър Симов.

"Какво наказваме с тази оставка? Наказваме правото на един депутат да има собствено мнение по някои исторически събития", добави той.

"Аз се чудя дали това лице на ГЕРБ не е двулично. Започвам да си мисля кое лице на ГЕРБ е истинското - това, с което вчера ни обявиха, че историята е баланс, че преди 1944 година също има насилие, което трябва да се осъди. Или днешните им изцепки и изявления, в които сатанизираме комунизма.", попита социалистът.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети