Давид срещу Голиат: Малцина се включиха в протеста на Грийнпийс срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

DenNews.bg
06.12.2018
размер на текста:

Асоциация с битката на Давид срещу Голиат може да си направи всеки, виждайки вчерашния протест на „Грийнпийс“-България срещу намерението за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Малцина граждани и активисти се изправиха в студената софийска вечер срещу въглищния Голиат, който е един от най-големите замърсители с опасни емисии в Европа и без да гори отпадъци.
Въпреки че най-потърпевши и към момента, а и след това ще са жителите на региона, екологичната организация не разчита на видима подкрепа от Бобовдолско и Дупнишко. Дори големоселци, които през годините не един и два пъти са се оплаквали от мръсен въздух и прах, сега не излизат с ясна и високо заявена позиция относно искането на централата да гори отпадъци.

Снощи организаторите от „Грийнпийс" – България разясниха какви са рисковете от изгарянето на отпадъци чрез прожекция на кадри от района на теца. Бяха раздадени и брошури както и пощенски картички със снимки на централата, адресирани до Изпълнителната агенция по околна среда и Министерство на околната среда и водите, които хората да изпращат с апел против изгарянето на отпадъци.

Събитието завърши с флашмоб - протестиращите извикаха „Чистият въздух е наше право", държейки снимки на теца и банер със същия текст.
Освен прожекцията близо 300 писма бяха изпратени онлайн до изпълнителния директор на ИАОС Георги Балчев и министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„ТЕЦ „Бобов дол" е остаряла централа, която замърсява региона постоянно. Подали сме десетки сигнали, че пуши коминът, който не е снабден със сероизчистваща инсталация. Сега към замърсяването от горенето на въглища ще се добави и горене на пластмаси, общ отпадък, което неминуемо ще доведе до ново замърсяване на въздуха и околната среда. И това без да има каквито и да е било филтри, които да ни защитят от вредните емисии," коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс" – България.

ТЕЦ „Бобов дол" е един от най-големите източници на опасни замърсители на въздуха в Европа. През юли 2018 г. централата поиска разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата, без обаче да променя горивната си инсталация или да инвестира в нови модерни пречиствателни системи. Предстои Изпълнителната агенция по околна среда да обяви своето решение в полза на искането или против него.

Макар че ИАОС още не се е произнесла по искането на ТЕЦ „Бобов дол" за добавяне на биомаса и отпадъци към горивото, централата вече гори неправомерно слама и дори беше глобена за това. Според Акт за установяване на административно нарушение на РИОСВ - Перник "от предоставените документи, водени от ТЕЦ Бобов дол ЕАД е видно, че биомаса е доставяна и разходвана през цялата 2017 г."

ТЕЦ „Бобов дол" се намира едва на 300 метра от централния площад на Големо село и в непосредствена близост до домовете на жителите му. В резултат на дейността на централата всичко наоколо - къщи, коли, градини и ниви, е покрито с плътен слой прах, а въздухът е наситен с фини частици и опасни за здравето вещества. Въпреки че на два от комините са инсталирани сероочистващи инсталации според изискванията, централата често използва високия комин, от който вредните емисии се отделят в атмосферата без пречистване и в нарушение на правилата.

Може да се обявите против намерението за изгаряне на отпадъци като изпратите писма до двете институции от специалната страница на Грийнпийс: https://act.greenpeace.org/page/34394/action/1 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети