Великобритания може едностранно да спре Брекзит

DenNews.bg
04.12.2018
размер на текста:

 Съдът на Европейския съюз в Люксембург определи, че Обединеното кралство може едностранно да отмени задействането на член 50 от Лисабонския договор, който е основополагащия за ЕС, и заедно с него решението да излезе от Европейския съюз, т. е. да спре процеса по Брекзит, съобщават световните осведомителни агенции. Решението на евросъда противоречи на изявления от страна на Лондон, че задействането на чл. 50 би могло да бъде спряно само със съгласието на останалите 27 страни членки на ЕС. "Уведомяването по чл. 50 за намерението за излизане от ЕС може да бъде отменено едностранно при определени условия", изтъкна генералният адвокат на съда.

Британското правителство официално информира Европейския съюз през март 2017 г. за намерението си да излезе от Общността, като по този начин задейства чл. 50, който ѝ дава две години (или до март 2019 г.) да напусне съюза. През септември шотландският съд поиска от Съда на ЕС да се произнесе дали законите на ЕС позволяват уведомяването на Общността за намерението за излизане от ЕС да бъде "отменено едностранно" и ако е така, попита какви условия трябва да бъдат изпълнени за това.

Междувременно правителството на Великобритания се опита да обжалва решението на върховния съд на Шотландия да попита Съда на ЕС дали решението за излизане от ЕС може да бъде отменено.

Становищата на генералния адвокат на Съда на Европейския съюз не са задължителни, като сега съдиите ще решат дали да приемат или не неговия съвет, макар че обикновено се съобразяват с неговите становища.

В изявлението на генералния адвокат се добавя, че ще бъде възможно Обединеното кралство да обяви намерението си да остане в Общността до момента, в който споразумението за излизане е "официално завършено".

Също така се определя, че това трябва да стане в съответствие с британското конституционно право.

Споразумението за излизането на Великобритания от ЕС беше одобрено от лидерите на страните членки на Общността и сега трябва да бъде одобрено от британския парламент, което към момента изглежда непосилна задача.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети