ЧЕЗ вече преговарят и с индийската „Индия Пауър“ за българските си активи

DenNews.bg
04.12.2018
размер на текста:

Чешката компания ЧЕЗ започва преговори за продажбата на българските си активи с класираната на второ място компания "Индия Пауър". От централата на чешкото дружество потвърдиха, че преговорите с "Инерком" продължават да се водят паралелно, съобщи БНР.
Вчера, 3 декември, "Инерком България" обяви, че не се отказала от сделка с ЧЕЗ и дори "има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката". Компанията разпространи това съобщение, защото в края на миналата седмица БНР обяви, че "Инерком" не е внесла в срок необходимото разплащане, което е било част от процеса. Става въпрос за условието да се гарантира регулаторно разрешение за сделката.
Припомняме, че сделката не бе позволена от Комисията за защита на конкуренцията, което бе обжалвано от фирма "Инерком". Според предварителния договор българската компания имаше 9-месечен срок да плати на ЧЕЗ, който изтече на 30-ти ноември без да има плащане по сделката. Така чехите започват разговори с индийската "Индиа пауър", която първоначално се яви като кандидат-купувач заедно с друга българска фирма, фалирала малко след това - Future Energy. Индийците обаче твърдят, че могат да продължат и без българския си партньор и че все още имат интерес към покупката. Според чешката медия "Лидове новини", собственост на чешкия премиер Андрей Бабиш, индийската компания е подала оферта за активите на ЧЕЗ в България на стойност 355 млн. евро, но с условие изплащането да стане за 5 години, което всъщност понижава цената до между 317 – 333 млн. евро, по изчисления на ЧЕЗ. "Инерком България" е дала оферта за 342 млн. евро, с по-малък срок за плащане, като вече излезе информация, че става въпрос за 9 месеца след окончателното оформяне на документите. Точно затова фирмата на Върбакова е била предпочетена. Така и обаче нямаше официално потвърждение на размера на офертите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети